Wat is cricket?

Wat is cricket?
Cricket is een teamsport voor jongens en meisjes, en wordt tot ongeveer 13 jaar gemengd gespeeld. De jongste jeugd speelt in zes- en achttallen. Cricket is een gooi- en slagspel, vergelijkbaar met honkbal en slagbal. De basis van het spel is eenvoudig: aangooien, wegslaan en rennen om punten te krijgen.

Wanneer kan je cricketen?
Het cricketseizoen loopt van 1 mei tot en met 31 augustus. Tot aan de schoolvakantie is er competitie, tijdens de rest van de zomer zijn er toernooien en evenementen. In de winter kun je ook goed cricketen in de sporthal.

Is het een dure sport?
Cricket is niet duurder dan de meeste sporten. Het tenue van de jongste jeugd bestaat uit een paar sportschoenen, een wit t-shirt en een witte sportbroek. Je hoeft pas in een echt clubtenue te spelen als je 9-10 jaar bent en tegen andere clubs gaat spelen. De clubs leveren het cricketmateriaal.

Duurt cricket lang?
Voor de jongste jeugd duurt een wedstrijd zo’n anderhalf uur, op  woensdagmiddag of zaterdagochtend. Vanaf een jaar of 12 loopt dat op tot 3 à 4 uur.

Zijn de spelregels ingewikkeld?
Het cricket in Nederland is, net als bijvoorbeeld voetbal en hockey, voor jonge kinderen volledig aangepast in tijdsduur, spelregels en materiaal. Kinderen pikken het spel spelenderwijs op en hebben geen last van ingewikkelde spelregels.

Is het te combineren met andere sporten?
Bijna alle cricketkinderen doen ‘s winters aan voetbal of hockey. Ook zijn er veel tennissers bij. Dat blijkt prima samen te gaan.

Wat kun je bereiken?
Cricket is in Nederland een kleine sport. De kans dat je “ontdekt” wordt, is veel groter dan bijvoorbeeld bij voetbal, hockey of golf.
Al vanaf je twaalfde maak je kans om geselecteerd te worden voor de nationale jeugdselecties, de Dutch Lions. Wie weet ga jij wel als Dutch Lion mee naar Engeland. Of, als je wat ouder bent, naar nog mooiere plekken, zoals het Caribisch gebied, Zuid-Afrika of India!
Meer weten? Mail dan naar jeugd@ajax-cricket.nl