Vrouwen Ajax op kampioenskoers

In de play-offs bij de vrouwen ligt Ajax nog steeds op koers voor het landskampioenschap.

Deze keer werd Quick Haag (locatie: VRA) op een nederlaag getrakteerd. Ajax liet de gastvrouwen eerst aan bat en kreeg daar geen spijt van.

Leidend hierin waren de bowlsters Christine Erkelens en Amy Yates, die de tegenstander onder druk zetten en al vroegtijdig een begin maakten aan wat zou eindigen in een makkelijke overwinning.

Zij hielden de thuisploeg na 28 overs op 101 all out. Dus moest Ajax na de onderbreking gewoon geconcentreerd blijven spelen en vooral met het nodige geduld de runs maken. En zo geschiedde.

De Oegstgeestse cricketvrouwen hadden slechts 32 overs nodig om de Haagsen met 102 runs te passeren en zo de overwinning te claimen. Dankzij de zege zit Ajax, met twee overwinningen in de play-offs op zak, stevig in het zadel en kan het volgende week bij winst op het Amsterdamse VRA in eigen huis de landstitel pakken.

,,Hoe mooi is dat?”, sprak captain Amber de Groot. ,,We zijn nipt de play-offs binnengeslopen, als nummer vier van de ranglijst, in de wetenschap dat we van de nummers een en twee hadden verloren. Die hebben we nu allebei verslagen, waardoor we alles in eigen hand hebben om kampioen te worden.”

Dankzij een reguliere overwinning op het Eindhovense PSV hebben de mannen van Ajax zich weten te handhaven in de eerste klasse. De Oegstgeestenaren wonnen met 58 runs verschil. De stand op de ranglijst gaf vooraf voldoende aanleiding tot flink wat rekenwerk. Dit seizoen degraderen de laatste twee van de eerste klasse, maar het puntenverschil tussen de twee clubs die nu die plaatsen bezetten en de vier clubs daar vlak boven, was voorafgaand aan de allesbeslissende laatste speelronde dusdanig klein, dat ze er allemaal nog uit konden vliegen bij een misstap.

Zo ver liet Ajax het evenwel niet komen. Het bezoekende PSV, de nummer vier, was al veilig en hoefde dus niet voluit te gaan. Na het winnen van de toss begon de thuisclub tussen de wickets en daar maakte het er een aardige middag van.

Bij afwezigheid van onder meer Sunil Lamba opende Liam Scammell samen met Quincy Brouwer aan bat. En dat bleek een prima partnership te zijn, want pas in de 26ste over moest Brouwer naar de kant, bij een score van 105 runs.

De batsmen die vervolgens aan slag kwamen gingen vrolijk door met het produceren van runs, hetgeen pas bij een totaal van 208 ophield.

Tevreden gezichten en een opperbeste stemming bij de lunch derhalve. Na de hervatting was het de beurt aan Ajax om snel zaken te doen. Scammell en vooral Mohsin Khan namen het voortouw, gesteund door een alert veld.

Halverwege lagen de Eindhovenaren evenwel nog steeds op koers voor een overwinning en dus werd de druk verder opgevoerd. Khan wist de Brabanders uiteindelijk, met behulp van Brouwer en Thomas Milde, op de knieën te krijgen, met een totaal van 150 runs.

Ajax aan bat: Scammell 97, Siriwardana 28, Brouwer 25, Paliwal 22.

Ajax bowlers: Khan 4/38/10, Brouwer 2/19/6.8, Milde 2/33/10, Mitchell 1/25/7.

Bron: Leidsch Dagblad