Dames naar T20 finaledag op 2 juni

Na een wat moeizaam seizoen in 2017, met meer verliespotjes dan winstpartijen, zijn de Ajax dames weer helemaal terug. Versterking van de goed bowlende Dominique, Sarah en Amy Spoor uit de jeugd, all-rounder Julie die terug is op het oude nest na een uitstapje naar Groen Geel en van de hard slaande Amy uit Australië, zorgt ervoor dat er iedere week weer 11 enthousiaste speelsters klaar staan. Ook dit jaar zijn we begonnen met een T20 competitie, waarna op 9 juni de 40-over competitie van start zal gaan. Ingedeeld in een sterke poule met VRA, R&W, Duitsland (jawohl!) en Kampong werd als doel gesteld de top 2, en daarmee de halve finales, te bereiken.

De eerste wedstrijd tegen VRA werd meteen een nail-biter. Na een verloren toss mochten we eerst gaan batten en dat pakte goed uit. Twee grote partnerships tussen Amy & Julie en daarna tussen Pietje & Amber bracht ons totaal op 124-2 na 20. Een mooi totaal, maar de VRA dames staan bekend om hun goede batten. Na wat gedropte vangen, gemiste run-out kansen en hier en daar een wide, zou de beslissing pas op de laatste bal komen. VRA had een 6 nodig voor de winst. Maartje Koster aan strike op 47*, Amy met de bal in hand, het maximum aantal fielders (5) op de boundary. Yates wist haar hoofd koel te houden en Maartje kon niet meer doen dan een single scoren, de eerste twee punten in de tas en een heerlijk begin van het seizoen!
De week erna kwam Rood & Wit op bezoek en had daarmee de eer de eerste officiële wedstrijd op ons nieuwe complex te spelen. De complimenten over het clubhuis waren niet van de lucht en wijzelf waren vooral onder de indruk van het scherm met de kleedkamerindeling. Dat bij aankomst de sprinklers zowel het veld als de pitch (!) lekker nat hielden mocht de pret niet drukken. Op een half veld dat het intensieve voetbalseizoen nog niet helemaal te boven was lag een grote score in het verschiet. Amy ging fantastisch van start met twee 4-en en een dikke 6, maar werd toen iets te enthousiast en kon na één over alweer naar de kant. Daarna was het alleen Pietje (32) die makkelijk en snel wist te scoren, waardoor de teller op 94 runs stopte. De batting line-up van de jonge R&W’ers is lang en ondanks goed bowlen (slechts 1 wide!) en regelmatige wickets wisten zij ons totaal in de laatste over te passeren.

Dan maar de Duitsers verslaan, iets waar vooral Christine altijd zeer op gebrand is. Onder toeziend oog van mama Erkelens-Sickinger, die het niet kon nalaten zachtjes ‘haar’ Duitse volkslied te hummen, opende Chris de batting om vervolgens pas 20 overs laten weer het veld uit de komen. Met 25 zwaarbevochten runs was zij helaas de enige die wat runs wist te produceren en bleek maar weer eens dat T20 batten nog steeds niet echt ons ding is. Er stonden een magere 85 runs op het bord en de Duitse dames roken de overwinning al, ze hadden eerder op de dag namelijk VRA van zich af weten te houden door 130 runs te maken. Gelukkig wordt ons bowlen en fielden met de week beter, zou het iets te maken hebben met de sterk verbeterde trainingsfaciliteiten én de trainingsopkomst? Alle vangen werden vastgehouden, keepster Sterre hield haar hoofd koel bij twee scherpe run-outs en wederom werden er nauwelijks extra’s weggegeven. Met ijzersterke bowling (Amy 4-16, Laura 2-14, Amber 1-8, allen in 4 overs) zorgden we ervoor dat de koek voor Duitsland ruim voor de 85 runs op was, 68-9-20. Echt een fantastische teamprestatie! De door Eugenie meegebrachte ‘lucky ducks’ hadden hun werk gedaan en het zou nog lang onrustig blijven op de OVP.

De laatste wedstrijd in de poulefase speelden we ‘thuis’ op Kampong in Utrecht. Eén veld delen met vier teams op de zaterdag noopt tot creatieve oplossingen, zo speelde Zami II ‘thuis’ op VRA tegen HCC. Omdat we deze wedstrijd heel graag wilden winnen kozen we er na een gewonnen toss voor om eerst te fielden. Kampong ging voortvarend van start en alles wat te kort of te lang was ging hard weg. Nadat de opener was ingerekend wisten we de score te vertragen en eindigde Kampong op 74-4-20. Lange halen, snel thuis, dacht Amy. Binnen no-time timmerde ze 43 runs bij elkaar, om vervolgens Margreet en Sterre het karwei in over 10.1 af te laten maken. Sterre liet met een aantal rake klappen zien over een heerlijke timing te beschikken en beloonde zichzelf met een mooie 4 op het grote, snelle veld van Kampong.

Met zes punten uit vier wedstrijden blijken we ons als eerste in de poule gekwalificeerd te hebben. Op zaterdag 2 juni spelen we op Groen Geel om 10u de halve finale tegen VCC. Bij winst wordt om 16u de finale gespeeld tegen de winnaar van Quick Hg – R&W, bij verlies zullen we strijden om de derde plaats. Gastvrouw Groen Geel pakt groots uit met live muziek en een BBQ, dus het belooft sowieso een mooie dag te worden!

Voor alle scorecards uit de poulefase: http://kncb.nl/dames-twenty20-poule-b-2018/.

English version:
We won three out of our four T20’s and we’ll be playing the semi-final this Saturday, June 2! If we win that game, we’ll also play the final on the same day. Both games are being played at Groen Geel in Wassenaar (10am and 4pm).