Cricketsters Ajax net geen kampioen

Het is de cricketsters van Ajax niet gelukt om het seizoen af te sluiten met het kampioenschap. De belangrijke finalewedstrijd op het eigen sportpark Overveer ging nipt verloren tegen het Amsterdamse VRA.

Er is na afloop geduld nodig voordat de officiële uitslag gegeven kan worden. De andere play-off wedstrijd tussen Quick Haag en VCC, die in de Hofstad wordt afgewerkt, moet de beslissing brengen. Het heeft allemaal met ’run rates’ te maken. Maar na 20 minuten wachten komt het verlossende woord; VRA mag zich landskampioen noemen.

Teleurstelling alom in het Ajax-kamp. Toch is het Ajax-captain Amber de Groot die de tegenstander als eerste feliciteert met de landstitel. Maar duidelijk is dat de voormalig international daar moeite mee heeft. ,,We hebben vandaag niet goed genoeg gespeeld”, is de eerste analyse van De Groot. ,,Aan bat waren we niet goed, fielden hebben we wel eens beter gedaan en bij het bowlen hebben we teveel ‘no balls’ weggegeven en dus ‘free runs’, en dat deed ons de das om.’’

De aanvoerster zoekt haar woorden zorgvuldig en probeert haar emoties te controleren. ,,Natuurlijk is verliezen niet leuk, maar meer zat er vandaag niet in. We hebben ons met de hakken over de sloot geplaatst voor de play-offs en vanaf daar denk ik dat ze ons hebben onderschat. Dit verlies is jammer, want wij zijn nog nooit kampioen geworden en nu waren we er zo dichtbij.’’

Op de achtergrond wordt de kampioensbeker door VRA dankbaar in ontvangst genomen en de nieuwe landskampioen uitgebreid gefotografeerd. De Ajax-vrouwen zitten naast elkaar op de bank en zien het gebeuren. ,,This sucks”, reageert de Australische Amy Yates, die dit seizoen in Oegstgeest te bewonderen viel.

,,Ik stop m’n hele ziel en zaligheid in dit soort wedstrijden alleen maar om te winnen. Vandaag ging het om een grote prijs en die win je dan niet. Dan baal ik verschrikkelijk. Ik ben dan een stuk minder gezellig dan normaal en dat duurt even”.

De ploeg van De Groot en Yates was de afgelopen weken zo boven zichzelf uitgegroeid, dat er een reële kans was om ook VRA aan de zegekar te binden. Mede daarom is het langs de lijn dan ook drukker dan normaal. Het publiek ziet Ajax tussen de wickets beginnen en dat komt na 40 overs tot een acceptabel totaal van 169 runs.

Na de lunch komt VRA met het antwoord. Dit allemaal onder aanvoering van de beste vrouw uit de competitie, Miranda Veringmeier, met een gemiddelde van 107 runs in de play-offs. Ook deze keer heeft zij met 87 runs not out een flink aandeel in het eindresultaat van 174 runs in 33 overs en dus het kampioenschap.

,,Verliezen is nooit leuk, helemaal niet op een dag als vandaag”, sluit de Groot af. ,,Maar als het dan toch niet anders is, dan maar van VRA.’’

Ajax aan bat: Yates 51, Suurenbroek 51 n.o., Van Vliet 25, Erkelens 14 n.o.

Ajax bowlers: Erkelens 1/23/6, Van Leeuwen 1/46/5, Richelle 1/41/8.

Bron: Leidsch Dagblad